Yeni metro hattını Hakan Çavuşoğlu istasyonlarıyla açıkladı: Gürsu’dan Çalı’ya metro inşaatını kimse görmeyecek yeraltından makineler açacak

TBMM İNSAN HAKLARI İNCELEME KOMİSYONU BAŞKANI HAKAN ÇAVUŞOĞLU
TBMM İNSAN HAKLARI İNCELEME KOMİSYONU BAŞKANI HAKAN ÇAVUŞOĞLU
TBMM İNSAN HAKLARI İNCELEME KOMİSYONU BAŞKANI HAKAN ÇAVUŞOĞLU

Şu gerçek ortada… Bursa’da ulaşım sorununu çözmenin formülü raylı sistemde. Ulaşımın ana gövdesini de Bursaray oluşturuyor.
Bu noktada…
İzmir Yolu’nda Uludağ Üniversitesi’nden ve Mudanya Yolu’nda Emek’ten başlayan Bursaray hatları Acemler’de birleşip bazen yeraltından, ama büyük bölümü yer üstünden Kent Meydanı’na geliyor. Sonra Şehreküstü’ne çıkıp Gökdere’den Ankara Yolu’na iniyor ve Duaçınar-Arabayatağı-Gürsu güzergahından Kestel’e ulaşıyor.
Yapıldığı yıllar…
Belediye bütçeleri göz önüne alınarak büyük bölümü yer üstünden giden Bursaray toplu ulaşımın ağırlığını çekse de kenti doğudan batıya ikiye bölüyor.
Nitekim…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan belediye başkanlarından “kentleri bölen hafif raylı sistemler yerine metro yapmalarını” istiyor.
İşte…
Bu hedefe uyan yeni bir metro hattı gündemde.
Büyükşehir Belediyesi’nin tamamlayıp Altyapı ve Ulaşım Başkanlığı’na teslim ettiği yeni metro hattı projesini, Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan programında konuk ettiğimiz TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu açıkladı.
Yeni hat…
Mevcut Bursaray hattının güneyinden ve tam kent merkezinden planlandı. 28.8 kilometrelik yeni hat Gürsu’dan başlayıp tamamı yeraltından kenti geçerek Çalı’ya ulaşacak.
“Aslında yıllardır konuştuğumuz Yıldırım ve Osmangazi metroları bu hattı oluşturacak” diyen Çavuşoğlu güzergahı ve 23 istasyonu şöyle sıraladı:
Buna göre…
Gürsu’nun merkezinden başlayacak yeni metro buradan Kurtuluş Mahallesi’ne çıkacak ve Ankara Yolu’nun üstüne geçip Değirmenönü’nden Otosansit’e gelecek.
Buradan…
Esenevler, Yüksek İhtisas Hastanesi, Ertuğrulgazi, Yeşilyayla, Davutkadı istasyonları güzergahından Demirtaşpaşa’ya ulaşacak.
Sonra da…
Zafer Plaza, Altıparmak, Kültürpark, Çekirge güzergahını izleyip Dikkaldırım’dan Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’ne gelecek.
Buradan da…
Orhaneli Yolu’nu geçerek Konak, Kültür, Beşevler, Küçük Sanayi, Üçevler, Demirci istasyonlarından son durak olan Çalı’ya ulaşacak.
Bu güzergahı ve istasyonları açıklayan Çavuşoğlu şunu özellikle vurguladı:
“Yeni hattın tamamı yeraltından tünel açma makineleriyle yapılacak ve Bursalılar günlük yaşamlarını sürdürürken inşaatı görmeyecek.”