Sokak aralarında kalan kanaletler yeraltına alınıyor… Ovada sulanan alan 2 katına çıkacak, 8 köy hayat bulacak

DEMİRTAŞ SULAMA BİRLİĞİ BAŞKANI ABDULLAH BELİ VE AHMET İLKİN PİLO
DEMİRTAŞ SULAMA BİRLİĞİ BAŞKANI ABDULLAH BELİ VE AHMET İLKİN PİLO
DEMİRTAŞ SULAMA BİRLİĞİ BAŞKANI ABDULLAH BELİ VE AHMET İLKİN PİLO
DEMİRTAŞ SULAMA BİRLİĞİ BAŞKANI ABDULLAH BELİ VE AHMET İLKİN PİLO

Anlatınca tarih öncesi gibi geliyor, ama 30 yıl öncesine kadar Bursa ovaya doğru Yeşilova Mahallesi’nde biter, Küçükbalıklı’dan itibaren tarım alanları başlardı. Soğanlı bile ekili arazileri ve meyve bahçeleriyle ovanın parçasıydı.
O yıllar…
Demirtaş ve civarı tarla ürünleri yanında tütün yetiştiriciliğiyle tanınırdı. Gelin görün ki, kentin dizginlenemeyen yayılımı ve Demirtaş’ın sanayileşmesi tarım alanlarının azalmasına yol açtı.
Dahası…
Ovadaki tarım alanlarının sulanabilmesi için DSİ tarafından yapılan sulama kanaletlerinin büyük bölümü Demirtaş ve İsmetiye’de evlerin arasında kaldı.
Hatta…
Demirtaş Barajı yolundaki Barbaros Mahallesi’nde sokakların girişleri kanaletler tarafından kesilmiş gibi oldu.
İşte…
Sulanabilir arazilerin böylesine azalmasına karşı Demirtaş Sulama Birliği proje geliştirdi.
Projeyi…
Birlik Başkanı Abdullah Beli ile yönetiminde yer alan ve İsmetiye Mahallesi eski muhtarı olan Ahmet İlkin Pilo ziyaretimize geldiklerinde anlattılar.
Beli’nin söylediği şu:
“1983 yılında 18 bin dönümü sulamak üzere bugünkü 81 kilometrelik kanaletler yapıldı. Fakat çevresel değişim akışkanlığı bozduğu için 2017 yılı itibarıyla sulama alanı 12 bin dönüme indi.”
Projeyi şöyle açıkladı:
“Sanayi ve imar alanları içinde kalan kanaletleri yeraltına alıp kapalı devre sulama sistemi kurmak istiyoruz. Böylece 8 köyde sulama alanı 26 bin 330 dönüme çıkacak.”
40 milyon lira maliyeti olan projeden İğdir, Kazıklı, Samanlı, İsmetiye, Demirtaş, Alaşar, Çağlayan, Armutköy’ün yararlanacağını vurgulayıp ekledi:
“Tarım Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve DSİ’nin desteğini bekliyoruz.”